söndag 11 januari 2015

Born To Run (sen till partyt...)

MyRunningHeart:
Ja, jag är lite sen till partyt :)

Jag har (äntligen...) läst Born To Run. Är man det minsta löpintresserad så har man garanterat hört om boken som orsakade hela "barfotalöpnings"-trenden. Den kanske inte startade hela den rörelsen men den gjorde i alla fall idéerna om naturlig löpning allmänt kända utanför den lilla krets som höll på med det innan. Grundtanken i naturlig löpning är att vi mer eller mindre har sprungit utan skor i mer än 200.000 år, vilket är så lång tid som Homo Sapiens funnits på planeten, och det bara är sedan 1970-talet som vi satt på oss stödjande skor för att "fixa nått som aldrig var trasigt" utan istället totalt förstör 200.000+ år av evolution när vi drar på oss stödjande löparskor. Som en trevlig present för detta får vi löparskador i MÄNGDER.

Det låter ju bra om man tänker på det lite kort! Personligen har jag dock varit skeptisk, jag har till exempel glasögon och vet därmed hur dålig evolutionen kan vara på att konstruera saker. Evolutionen slår ofta fel helt enkelt.

Men, nu är jag väl övertygad till slut ändå :)

För det första: Boken är sanslöst bra!
Både som berättelse och budskap är boken suverän. Det är mycket hjärtskärande kämparanda och inte helt oväntat löpning i mängder. 5/5 dojjor utan att tveka!

Det är en rejäl rövarhistoria om folk som springer långt, jättelångt och till och med ännu längre och fort dessutom. Karaktärsgalleriet är minst sagt färggrant. Mot sista delen av boken blir den mycket mer saklig och försöker övertyga om att dess tes (att man ska springa utan stödjande skor) är grundligt vetenskapligt belagd. Den avslutas dock med upplösningen av berättelsen.

Har du inte läst den så läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar