tisdag 23 september 2014

MRH - Banff World Tour 2014

MyRunningHeart:

Banff Mountain Film Festival World Tour 2014 var i Stockholm på besök i förra veckan.
"The world tour" är ett axplock av den veckolånga filmfestivalen som de kör i Banff varje år. Det hela är paketerat för att bli en lång härlig kväll med film om resor till exotiska platser, upplevelser och allmänt galna personligheter.
1:a till 9:e november är det dax för årets Banff Mountain Film Festival 2014, som alltså blir nästa års World Tour. Så håll koll där...
Årets bästa filmer var "Nordfor Sola" och "Keeper of the Mountains".

Nordfor Sola (North of the Sun)

Synopsis: Två gutter drar till en enslig strand i norra Norge för att surfa och rensa skräp ett helt år.
Det kanske inte låter så fantastiskt underhållande men som så ofta med filmfestivaler är det gott om guldkorn under det oborstade yttre och det här var en av kvällens bästa filmer. Det är svårt att beskriva vad som gör den så bra men det är en bra genomgående känsla i filmen och personligheterna känns okonstlat genuina.

35

Synopsis: Fyll 35, ha ångest, klättra bort ångesten.
Öhhhh... synopsen säger väl allt tror jag... Skämt och sido en ganska ok kortfilm där det klättras en del men mest divideras om varför man inte borde lägga sig ner och dö bara för att man fyller 35... (Jaha, då var vi där igen... Ok, jag är över 35! ok!?! Kan vi gå vidare nu?!?)

Spice Girl

Synopsis: En blond tjej klättrar.
Japp, det är en tjej som klättrar *wow*. Det pratas väldigt mycket om det i den här filmen. Det behövs inte, hon är duktig och det ser man utan att de måste förklara att hon är duktig. Filmen hade varit helt ok om det hoppat över snacket som drar ner varenda klättrande kvinna i England till nån typ av klätterställningsnivå. Om de istället berättat mer om relationen mellan tjejen (Hazel Findlay) och hennes pappa hade filmen kunnat blivit riktigt bra, där verkade det finnas en massa bra historier, då de verkar vara riktiga personligheter båda två. Nu blir det väl en halv-ok film med rätt så konstig eftersmak. Hade filmen varit o-kommenterad hade den varit avsevärt bättre.

The Last Great Climb

Synopsis: Klättra upp på ett asläckert berg på sydpolen.
Klätterfilm typ 1-A. Helt OK alltså!
De pratar i filmen hur de vill klättra upp på något som aldrig klättrats och få känslan av att vara först. Nu blir det inte så mycket konstigare än att klättra som vanligt. Men de klättrar i det mycket imponerande bergsmassivet Ulvetanna på sydpolen så där är behållningen stor. Liksom med föregående film hade filmen blivit bättre om man tagit bort kommentarerna.

Dubai - A Skier's Journey

Synopsis: Åk skidor i öknen, fast på snö alltså.
Riktigt mysig film om Dubais inomhus-skidbacke. Jag gillar när man fokuserar mer på personerna än sporten och de lyckas här få till en riktigt bra liten berättelse om olika personer och deras relation till skidåkning i Dubai.

Sensory Overload (Raker Productions Inc.)

Synopsis: Blind karl forspaddlar.
Det första man frågar sig är "Varför? Vad får karln ut av detta?" Sen blir man rätt imponerad. Den här filmen hamnar i klassen "galningar som inte vet när de ska sluta", vilket oftast är rätt så underhållande och det är det även här.

Keeper of the Mountains

Synopsis: Hon som registrerar alla som kommer ner från Mount Everest är grym! Vi måste göra en film om henne!
Synopsen säger allt. Se filmen! Tanten (ja, hon är trotsallt 92...) är helt underbar och hennes livsberättelse också.

Flow: The Elements of Freeride

Synopsis: Downhill (cykel) i full fart.
Filmen är en klassisk action-sport-stänkare där man försöker få fram fartkänslan och den hisnande åktur det är att åka downhill med cykel. De lyckas ganska bra men filmen är lite av en dussinproduktion, helt ok i alla fall.

Into the Mind

Synopsis: Åka skidor off-pist i cola miljöer, sen lägger vi på hög musik och klipper jätteofta så märker de nog inte att vi inte har nått att berätta.

*Uff* det här var ingen bra film kan jag säga. (Gammal) Klassisk extrem off-pist utförsåkning i ypperliga miljöer med helikopter. Men bara för att man är bra på att åka skidor betyder det inte att man är bra på att göra film. Jag vet inte vad de som gjorde filmen vill få fram men jag tror de ville få det att bli som en MTv musikvideo från mitten av 90-talet. Alternativt vill de få fram känslan av flackljus och isig puckelpist i 120km/h. Hårt, slagigt, flimrande ljus och ögonblicksbilder av omgivningarna innan du, inte helt oväntat, krashar. Vi fick tack  och lov se en nerklippt kort version av originalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar