onsdag 2 mars 2011

Spacewalk

Ok, efter två dagar och en natt på Hedenlunda med teambuilding så kan jag konstatera att astronauterna där uppe på ISS inte brytt sig om mina förehavanden alls (!). Dessutom har de utökat flygningen med en extra dag.


STS-133 uptime: 5d21h21m ("Flightday 7")

Discoverys astronauter har nu gjort två rymdpromenader och båda har gått utmärkt vad det verkar. De var ute utanför ISS i måndags och idag onsdag och har installerat en ny sektion på ISS kallad "The Permanent Multipurpose Module Leonardo". Så astronauterna har fipplat med isolering, dragit elkabel och en massa annat. Byggjobb alltså. Plus att de har installerat en videokamera och bytt ur en pump. "Leonardo" invigdes i tisdags och ISS besättning kan nu använda utrymmet till... vad det nu kan tänkas användas till.

Ett par roliga detaljer har också skett. Det första är att Alvin Drew blev den 200:de människan att göra en rymdpromenad, inte illa. En till är det japanska experimentet "Message in a Bottle". När astronauterna var ute i rymden passade de på att "fylla" en metallburk med "rymd" (i princip vakum alltså) åt JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency). Burken kommer senare att ställas ut för allmänheten. Sist men inte minst så har ISS besättning fått sällskap av en fjärrstyrd humanoid robot kallad "Robonaut 2" som ska underlätta arbete utanpå stationen, så slipper nån kränga på sig en rymddräkt för att fixa enklare saker på utsidan. (Min första tanke när jag såg den roboten är att det lär ju komma en film där hen blir skurk i stil med HAL i "2001 – A Space Odyssey".)

Fortsättning
Som sagt har Discoverys personal fått ytterligare en dag på ISS men vad jag vet kommer det inte hända så himla mycket mer spännande. Man ska flytta över det sista av lasten till ISS och om två dagar är det dax för Discovery att börja sin återfärd till jorden.


Det var allt... "Live long and prosper"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar