fredag 6 september 2013

Jämtlandsfjällen

I sommras vandrade jag och min syster tre dagar i Jämtlandsfjällen. Vandringen startade i Nedalshytta, första övernattningen i Sylarnas fjällstation, den andra i Helags fjällstation och avslutades i Ljungdalen. Leden mellan Sylarna och Ljungdalen, via Helags är riktigt gammal, den rösades redan 1905 och har vandrats flitigt sedan dess.

Nedalshytta, ligger på Norska sidan och går att nå med bil.

Från Nedalshytta gick vi genom Ekorrpasset och vidare mot Sylarna. I Ekorrpasset finns en liten räddningsstuga som passar alldeles utmärkt att luncha i, vilket vi gjorde. Mycket mysigt och skönt att få vindskydd. Överlag hade vi en riktigt bra vandringsdag men sista timmarna spöregnade det och blåste rejält. Men en fjällvandring utan lite strapats-känsla är ju ingen riktig vandring och när man har en varm fjällstation runt hörnet blir det mest bara en härlig krydda på äventyret.

Vandringen mellan Nedalshytta och Sylarna var riktigt bra. Den var inte lätt, det är uppförs hela vägen och ganska stenigt, men det var intressant, varierande natur och mycket bra utsikt.

Sylarnas fjällstation. Som synes kunde vädret varit bättre.

Efter en god natts sömn på fjällstationen började vi dagen i rejäl tjocka (dimma alltså). Vi hade dock hört att det skulle släppa ganska snart och det gjorde det. Däremot var det rejält kallt ända fram till lunch, bara ett par plusgrader. Så mössan och vantarna åkte på.

Vandringen mellan Sylarna och Helags var lättgådd men inte lika spännande som dagen innan. Det var i alla fall ett par mindre vadningar som livade upp:Väl framme vid Helags fjällstation mötte vi upp fler vandringskamrater och förskansade oss i ena halvan av Gamla Östan-stugan, mycket mysig stuga som är så dragig att det är fascinerande.

Helagsfjället.

Efter ännu en skön natt i stuga så tog sig stark-tjejerna upp på Helagsfjällets topp medans vi lat-karlar njöt i solen och promenerade en bit upp på fjällsidan. Efter lunch begav vi oss alla mot Ljungdalen och hemmåt.

Tycke och smak
Vandringen var genomgående riktigt bra och inte särskillt svår. Biten mellan Sylarna och Helags var lätt men lite tråkig. Jag kan mycket väl tänka mig att åka tillbaka och då även gå upp på topparna.

Om man ska jämföra fjällstationerna så gillade jag nog Sylarna mest. Helags är lite för lättillgänglig. På Sylarnas fjällstation var klientelet mer fjällmässigt och entusiastiskt. Inget fel på Helags för det, de har mycket mysiga stugor, en underbar middag och fantastiskt fin natur. Men ändå, Sylarna är blåsigt, kargt, lite farligt och mycket mer spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar