lördag 26 februari 2011

I rymden idag

Godmorgon och välkommen till "Flightday 3" av Discoverys sista resa.

STS-133 uptime: 1d9h43m

Rymdfärjan Discoverys sista uppdrag STS-133 flyter på bra och gårdagen förlöpte utan problem vad jag vet. Besättningen förberedde rymddräkter och material inför dockningen med ISS och undersökte Discoverys värmesköld. Värmeskölden borde vara hel och fin, jag har inte hittat info om något problem i alla fall. Under dagen kommer även ISS besättning att inspektera värmeskölden, de tar kort på Discoverys undersida och skickar sedan ner bilderna till markkontrollen som detaljgranskar det hela och då avgörs det om det hela är ok eller inte.

Höjdpunkten idag är annars att dockningen med ISS kommer att ske och det brukar vara ett riktigt partaj. De på ISS är svältfödda på nytt folk (och säkert rätt less på sina kamrater skulle jag gissa) och brukar vara minst sagt entusiastiska när nytt folk kommer

Dagens intressanta punkter
CET = Central European Time (GMT +01:00) >CET pop-up-clock<
EST = Eastern Standard Time (GMT -05:00) >EST pop-up-clock<
  • 12:53 CET (06:53 EST) - Besättningen väcks
  • 20:15 CET (14:15 EST) - Dockning med ISS
  • 22:18 CET (16:18 EST) - Luckan mellan ISS och Discovery öppnas. Välkomstcermoni.
  • 22:30 CET (16:30 EST) - "Mission briefeing" från Johnson Space Center i Huston (markkontrollen)
  • 04:23 - 04:53 CET (22:23 - 22:53 EST) - Sov dax

Alla tider från NASA anges i EST, som är tiden i Florida där det hela startade. CET är tiden i Sverige.

Blogg med officiell info från NASA: Shuttle RSS-feed

Kommande
Nästa intressanta händelse blir rymdpromenaden på måndag. Söndagen verkar mest handla om att pyssla inför det.

För mer detaljer om kommande händelser se NASA-TV:s tablå och NASA shuttle mission Press kit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar