fredag 25 februari 2011

Fredagsbild utgår på grund av historisk händelse

Idag utgår fredagsbilden. Istället läggs fokus på det sista kapitlet i rymdfärjornas era. Rymdfärjan Discovery gör för tillfället sin sista resa och det är den tredje sista resan för rymdskyttlarna.

Discovery startade från Kennedy Space Center i Florida vid midnatt svensk tid och allt har gått utmärkt. Uppdraget heter STS-133 och ska förse Internationella rymdstationen (ISS) med krubb, prylar och folk. Aktiviteterna kan följas på NASA:s hemsida och även via NASA TV. Personligen lyssnar jag på NASA mission radio.

Discovery at the Pad (Image Credit: NASA/Kim Shiflett)
STS-133 Crew Arrives at Kennedy (Image Credit: NASA/Kim Shiflett)

Just nu, när jag skriver det här, så har Discovery varit igång i 10h33m och håller på att sakta men säkert ta sig till ISS. Jag skulle satsa på att besättnignen sover för tillfället. De närmaste dagarna kommer besättningen förbereda ankomsten till ISS och undersöka Discoverys värmesköld, så att den är hel och fin. Totalt sett är det planerat att uppdraget STS-133 ska pågå i 11 dagar. Så! Vi rymdnördar har två intressanta (men lite vemodiga) veckor framför oss!

Kvar efter nuvarande uppdrag är STS-134 och STS-135. STS-134 är planerad till april i år och blir Endeavours sista resa. STS-135 är planerad till juni i år och blir Atlantis sista resa. Se NASA:s info-pamflett för detaljer.

Lite historia och framtid
Rymdfärjorna (eller rymdskyttlarna som de också kallas på svengelska) startade i dyningarna efter 1960-talets rymdprojekt och skulle vara återvinningsbara och framtiden för amerikas rymdfart. Programmet startades 1972, första starten gick 1981 och sista starten kommer gå under 2011.

Med resultatet i hand blev rymdskyttlarna varken särskillt återvinningsbara eller framtidens rymdfordon. De har varit opraktiska och dyra men framförallt livsfarliga. Av totalt 132 starter (snart 135) så har två gått upp i rök, bokstavligen, och 14 människor har fått sätta livet till. Det är en felfrekvens på nästan 1% och det är inte acceptabelt, det är inget man accepterar ens för raketer utan besättning och absolut inte ens i närheten av acceptabelt för raketer med besättning. Med facit i hand så var rymdskyttlarna till stor del en felsatsning. Men nu vet vi det och kan blicka framåt, stärkta av erfarenheterna.

Framtiden heter, eller "hette", Constellation, men tyvärr är det inte 100% att det faktiskt blir det. Här blir man som rymdnörd frustrerad (jag blir det iaf.). Det är nämligen så att vem som sitter som amerikansk president avgör mycket hur deras rymdprogram utformas. Det är ju egentligen självklart, det handlar ju om allmänna medel och att använda skattepengar på rätt sätt. Men, tidigare planer har sakta men säkert glidit och numera är det ingen som riktigt vet vad som blir av de planerna. Endast framtiden kan utvisa vad som faktiskt händer. Något som ligger och pyr i utkanten är privata alternativ, där SpaceX är en stor bubblare. Christer Fuglesang pratade om det här i intervjun som Skeptikerpodden gjorde med honom.

Läs mer

2 kommentarer:

  1. alltså jag trodde du lagt ner den här sidan men tji vad jag bedrog mig kul att den var kvar jag trodde ju bara att du facebookade numera.Mamma

    SvaraRadera
  2. jag har inte varit så aktiv på bloggen, men visst lever den allt. sen kommer alla inlägg upp på fejjan automatiskt så det är kanske det du sett.

    SvaraRadera