måndag 8 november 2010

Klassiker

Jag fick ett ryck för ett tag sen och lyssnade på boken The art of war av Sun Tzu.

Mer klassiskt än den boken är svårt att få, boken är över 2.500 år gammal. Den var inte så lång men faktiskt riktigt bra. Jag trodde den skulle vara tråkig och gammalmodig men den var faktiskt riktigt intressant och underhållande, dessutom mycket kortare än jag föreställt mig. Självklart är boken skriven utifrån sin tid och de förutsättningar som fanns då, således ingen flygplanstaktik. Men den är förvånansvärt aktuell på ledarskaps-idéerna och pekar på ett flertal mycket klarsynta teorier om ledarskap. Klart läsvärt/hörvärd om du har tid över, se bara till att du får med huvuddelen av marginalkommentarerna som gjordes av Tzus efterföljare. De är minst lika intressanta som själva boken, speciellt om man gillar historia och historier om hjältedåd.

Vill du veta vad du ska göra med dina överlevande spioner? Om så är fallet är den här boken något för dig!  ;-)

CC av vlasta2.


När jag ändå hade fått upp ångan på mitt boklyssnande så fortsatte jag raskt med boken The catcher in the Rye av J.D. Salinger (om jag förstått det rätt så blir det ungefär "räddaren i nöden" översatt till svenska).

Den här boken är klassisk tonårs-depp-literatur och platsar rätt bra under det moderna epitet "emo" skulle jag vilja påstå. Grejen är den att det här nog är ur-tonårs-depp-boken.
Jag hade aldrig i mitt liv orkat läsa hela den här boken, men eftersom jag har gott om tid att lyssna på böcker på väg till och från jobbet så var det inga större problem att ta sig igenom den, men det var då rakt inte kul hela tiden. Men, den var helt ok iaf. Det som är kul, är att faktiskt ha läst den och jag känner mig stärkt intellektuellt eftersom mycket populärkultur refererar till den.

Är du 16 till 25 år och osäker på vad du vill i livet eller om du är det minsta inne på emo-köret så är den här boken något för dig. Jag är dock glad att slippa den...

Ej Copyright, se mer här.