söndag 5 september 2010

Att vinna är att förlora, fast det blev bra i slutet ändå

Qin-Dynastin var kort, väldigt kort.

Bara 15 år (221 f.k. till 206 f.k) varade det första stor-kinesiska riket, men under den tiden klämde de ur sig en konstskatt som inte skådats sen dess och nu är delar av Kinesiska Qin-dynastins terrakottaarmé på besök på Östasiatiska muséet i Stockholm. Vi var där.


Efter sönderfallet av Qin-dynastin tog Han-Dynastin över. Mer fredligt inriktad och mycket mer långlivat. De gillade dock fortfarande terrakottafigurer, men i mindre skala. Del två i utställningen visar detta.Är du intresserad av att se mer tveka inte att gå dit. Det var inte så stort som jag trodde att det skulle vara, men klart intressant och lite svårgreppbart. Figurerna är så välbevarade så det är svårt att fatta att de är över 2000 år gamla och att vi själva här i norden typ kröp omkring i leran och hackade med stenyxor samtidigt...

Foto-tekniskt
Bilderna som visas här över är tagna med i genomsnitt 1/2- till 1-sekunds slutartid. Blixt rekommenderas inte eftersom det stör övriga besökare men också eftersom det fotomässigt blir dåligt, eftersom det blir reflektioner i montrarnas glasrutor.

Så... För den fotointresserade rekommenderas stativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar