torsdag 8 april 2010

Löpträning med Android

Jag har länge vetat att min Andriod-telefon (HTC Tattoo) har GPS. Vad jag inte visste förräns till igår är att det finns coola program för löpträning till den.

Buddy Runner
Det här programmet är guld! Det gör exakt vad som förväntas av ett löpträningsprogram, inte mer, inte mindre. Det är enkelt att använda och gratis. Programmet har bra visuell feedback, röst-coachning (kräver att "SpeechSynthesis Data" är installerat) med inställningar för tid och/eller distans. Sparad data kan laddas upp till Buddy Runner:s hemsida www.buddyrunner.com och granskas, grafas, Twittras, Facebook:as och en massa annat.

Betyg: 5 av 5

SportsTracker
Det här programmet fungerar bra och är väldigt likt "Buddy Runner". Fördelen mot Buddy Runner är att Sports Track har bättre grafer för hastighet och höjdskillnader i själva programmet. Annars så har programmet röstcoachning (kräver att "SpeechSynthesis Data" är installerat) och bra visuell feedback. Den enda men viktiga skillnaden att du måste betala (c.a. 60kr) för att få spara dina data på SportsTracker:s hemsida www.sportstracklive.com (jag vet inte i vilket format den lokalt sparade datan är men det kanske går att använda på något sätt, kanske...). Programmet faller däför bort till fördel för Buddy Runner. Enligt kommentarer på diverse forum så är SportsTracker:s hemsida väldigt bra i alla fall, men jag har inte kollat in den.

Betyg: 3 av 5

OruxMaps
En fullfjädrad GPS-navigator och "tracker". Ingen löp-coach men överlägsen datahantering. Programmet kan hantera lokalt sparade kartor, Google Maps (med 3G-kontakt), Geocaching-waypoints och mer. Det är lite klurigt att använda men är fullt med funktioner och man lär sig använda programmet ganska snabbt. Data kan sparas i standardformat (KML eller GPX). Om programmet varit lite enklare att använda skulle det fått full pott.

Betyg: 4 av 5

My Tracks
My Tracks är utvecklat av Google och verkar som att det är ett riktigt trevligt program för att spåra sig själv. Det är inget utpräglat löp-hjälpmedel utan ganska generellt, vilket är positivt när man gör annat än springer. Tyvärr så fungerar inte stora delar av programmet på min Tattoo med Android 1.6. Det kraschar helt enkelt och buggar upp resten av telefonen dessutom. Det är klart lustigt eftersom Google om någon borde veta vad de gör i det här fallet.

Betyg: - (Tyvärr faller programmet bort, det hade fått 5 om det fungerade.)

GPS Status
Det här är varken en löpningscoach eller en tracker men är bra att nämna ändå. Programmet visar statusen på GPS:en och kompassen och är nästan ett måste att ha installerat. När GPS:en inte vill komma igång ordentligt kan man se vad som är problemet, dålig kontakt med satelliterna alltså, och flytta sig till ett ställe där man får bättre kontakt. När man väl fått en "fix" så brukar det rulla på bra.

Betyg: 5 av 5


Detta inlägg har följts upp, läs vidare...

3 kommentarer:

 1. Det bästa programmet idag är enligt min mening SportyPal. Underbar webportal och allt är gratis.

  Enda anledningen till att jag inte använder det längre är att de inte implementerat stöd för bluetooth-pulsband än. Men det borde itne vara ett problem för de flesta.

  SvaraRadera
 2. Det ska jag testa. Börjar bli lite sur på BuddyRunner, den är för simpel. Ingen GPS-filtrering och kass tidtagning gör att medeltider, totaltider och distanser blir ruskigt fel om man inte efterbehandlar datat, och det kan man inte göra i deras web-applikation.

  SvaraRadera
 3. SportyPal har en sjukt mycket bättre hemsida än BuddyRunner och appen i telefonen verkar funka bra mycket bättre den också.

  Tack för tipset!

  SvaraRadera