lördag 11 juli 2009

Vandring i Provence

Provence... det är härligt.

Äntligen har jag fått nog med ro att skriva ett inlägg om vandringen vi gjorde för två veckor sedan. Nu kommer det iaf. att vara lugnt ett tag framöver vad gäller arbete och det är skönt.

Nå, till vandringen!

Franska Rivieran
Varför får man för sig att vandra när man är på semester på Franska Rivieran? -Därför att det är vackert, storslaget, spännande, skönt att få röra på sig och Franskt!
Men det visste jag inte när vi började.

Fransmän är bergsjetter till 50%, eller besläktade med Norrmännen, och det finns gott om vandringsleder i landet. Alperna är ett uppenbart mål men det finns även gott om andra leder, iaf. i Provence. Eftersom vi bodde i byn Carros village och jag promt ville till pont de la Cerise så hade vi kommit fram till att rundturen "Gorges de l'Estéron" passade, dessutom hade vi via tredje-part hört att den skulle vara väldigt fin.

Bouyon
Planeringen bestod i att kolla kartor, köpa "mat" (energikakor) och ladda upp vattenförrådet. Hatt hade också inhandlats i Antibes några dagar innan, för att få den rätta provencalska känslan. Efter en dryg vecka på rivieran hade vi totalt tappat rutinen för allt vad planering hette. Enligt guideboken skulle det ta 4,5 timme att gå turen och vi trodde på det.

Vi var tre personer som gav oss ut på turen. Efter att lämnat sambos, barn, släktingar och annat löst folk vid vid en pol i Vence tog vi en slingrig biltur på franska bergsvägar till Bouyon. Därefter var det benen som stod för transporterandet. Att säga att det var varmt är en underdrift, temperaturen var i runda slängar 30 C och luftfuktigheten nära flytande. En ganska omedelbar insikt vi fick var att guidebokens beskrivning av leden som "medelsvår" var med franska mått. Det var bergigt, brant och det gick uppför. Men, vilket sceneri!


Start i Bouyon.


Kartläsning vid en stig-korsning.


Pauser är viktigt.

Les Ferres och pont de la Cerise
Första större hållpunkten var byn Les Ferres och den var välkommen. Jag hade börjat bli hungrig efter allt knatande uppför och nerför och de andra var öl-sugna. Turligt nog hade den lilla byn en alldeles utmärkt resturang. Ett par öl och den bästa salade nicoise jag nånsin ätit senare var det dags att fortsätta till vandringens lilla ädelsten, pont de la Cerise.

Pont de la Cerise är en bad-vänlig del av floden l'Estéron. Vattnet är vanligtvis alldeles kristallklart och svagt turkost. Nu hade det regnat ganska mycket på natten så vattnet var vit-turkos-grumligt istället men lika härligt ändå.


Utmärkt restaurang i Les Ferres.


Pont de la Cerise.

Ljungel
Vägen tillbaka till Bouyon från pont de la Cerise gick uppför i tät skog. Klar ljungelkänsla, värmen och fuktigheten var jobbig. Det tog inte mer än fem minuter att bli genomblöt och överhettad trots doppet. Den sista delen var ändå den mest givande vad gällde utsikt. Helt otrolig vy över de skogstäckta dalarna och de medelhavska alperna. Vi följde kanterna på bråda stup mest hela tiden.


Koll på kanten.


Djungel i Frankrike.

Bouyon, igen
Väl tillbaka Bouyon var vi mer än trötta men nöjda och uppfriskade ändå. Vi hade fått tillbaka gnistan och var redo att tampas ytterligare en vecka bland sandstränder, rosévin och tre-rätters!

Jag säger bara en sak. Är du/ni i Nice eller någon annan stad på Franska rivieran, missa då inte de fantastiska byarna bara dryga milen in i landet. Ni kommer inte ångra er!


Jag njuter av den provencalska solen.

Mer information
Tid: ca. 5h vandring + 2h rast
Höjdskillnad: +640m & -640m
Guide: nr. 18 "Gorges de l'Estéron" i "Rando Moyen Pays" från "Les Guides Randoxygène" (finns gratis på de flesta turistbyråer m.m. i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur).
Rekomenderad karta: 3642 ET (Vallée de l'Estéron)

Tips: Vatten, vatten, vatten! Man kan fylla på vatten i Bouyon och Les Ferres. De allmänna by-vatten-hålen (dricksfontäner eller vad de nu ska kallas) som finns i byarna har faktiskt utmärkt och gott vatten i sig.

Leder i området "Alpes-Maritimes": randoxygene.org

Översiktlig karta:

Visa Trail to L'Esteron på en större karta

3 kommentarer:

  1. Alltså Frankrike är ju alldeles ljuvligt. När man ser dina bilder på alla berg och dalar och den otroliga grönskan så blir man alldels sjuk. Förstår att ni hade en helt fantastisk dag men det var nog tur att ni lämnade allt det där lösa folket vid poolen för jag förstår om det kostade på, mest kanske pga av värmen och luftfuktigheten. Fast det är klart Ottilia hade ju lätt klarat av det,det tror jag Hi hi. Härlig blogg Johan. Mamma

    SvaraRadera
  2. Jälkar du..Det väckte vandringnerven i mig. Nästa gång så hänger jag mé :-)

    SvaraRadera
  3. Om man vill åka på en organiserad vandringsresa till Provence och Gorge du Verdon så kan man åka med WI-Resor. Läs mer här: http://www.wiresor.se/vandringsresor/provence/

    SvaraRadera