lördag 10 maj 2008

Måsnarenleden


Tur: Måsnarenleden
Karta: här
Avstånd: 12km (blev ca. 15km med avstickare)
Tid: ca. 4h (varav ca. 1h rast)
Steg: 22200

Måsnaren har rundats.
Måsnaren är en sjö strax söder om Södertälje och Måsnarenleden går runt sjön. Vandringen är 12km men med avstickare så blev det nog snarare 15km.

Dagen var helt otrolig, 20+ i skuggan, monfritt och en lätt bris. Kunde inte bli bättre. Vandringen är lätt och oftast går man på grusväg eller slät stig. Däremot så var syd-östra delarna väldigt dåligt markerade (eller så missade jag nått) så karta är ett måste att ha med sig.

Jag gick från Södertälje via Hovsjö ut på leden och gick sen i moturs riktning. Stannade och åt lunch på Daisys vid AXA Sports Center ("Jallavallen", vid COOP och ICA Maxi). På sluttampen stannade jag och fikade och badade fötterna vid Tveta. Tveta är ett mycket vackert och mysigt ställe. Södertälje kanotklubb, orienteringsklubben, m.fl. håller till här och det finns gott om gräsmattor och bryggor. Hund och barnvänligt är det också, jättehärligt.

Leden rekomenderas varmt men ta med en karta. Risken att gå bort sig är liten men det finns avsnitt/avtagsvägar som är dåligt markerade.

2 kommentarer:

  1. Gick denna led idag - och jag måste jäga att jag "led".... Gick medurs och startade vid campingplatsen närmast Hovsjö. Inte kan det ha räckt med 1,2 mil - det tog 3 timmar och 1/4 och då gick jag i rask takt hela tiden, med bara ett stopp för att dricka lite... Hela sträckan genom det gamla militärövningsfältet var vedervärdigt tråkigt (såg bl a en död hund...). Den norra delen var betydligt trevligare. Jag hade trott att en led som har namnet av en sjö (Måsnaren) skulle gå längs vattnet, men så var inte fallet....
    Hedanefter blir det Malmsjön och Acksjöarna som får glädjen av mig och min hunds promenader.

    SvaraRadera
  2. Stämmer stämmer, vill man se sjö får man gå nån annanstans. Men gillar man skog och tycker grusväg är ok så tycker jag det är en ganska trevlig promenad ändå. Men visst stämmer det att de södra delarna av leden inte är mycket att hänga i julgran om man inte är barnsligt nyfiken på gamla nerlaggda militära övningsfält :)

    SvaraRadera